Naslovnica Vijesti Organizacija Program Kontakt
Glavni izbornik
Vijesti
Klub zastupnika
Laburisti u JL(R)S
Dokumenti
Programski dokumenti
Tijela stranke
Važno : Ustanimo protiv robovlasničkog Zakona o radu 'najuspješnije Vlade'
uključeno 25.2.2014 (928 čitanja)
Važno

Hrvatski laburisti – Stranka rada daje punu potporu štrajku solidarnosti. Pridružujemo se pozivu pet sindikalnih središnjica građanima i zaposlenicima u privatnom i javnom sektoru da se u utorak u što većem broju odazovu štrajku solidarnosti od 12 do 14 sati, a u srijedu prosvjedu na Markovu trgu protiv prijedloga izmjena Zakona o radu.Tražimo povlačenje prijedloga novoga Zakona o radu, kojega u potpunosti smatramo antiradničkim i anticivilizacijskim. Postojeći Zakon o radu nastoji se dodatno fleksibilizirati, što je samo drugo ime za jednostavnije otpuštanje radnika, iako postojeće analize govore kako je navodno rigidni ZOR nisko na ljestvici razloga umiranja gospodarstva, nepokretanja investicija i neotvaranja novih radnih mjesta.

'Najuspješnija Vlada koju je Hrvatska imala', kako je samu sebe bez ijednog argumenta proteklog vikenda okrunila trenutačna postava u Banskim dvorima, pokušava donijeti opasni i najštetniji ZOR ikada, bez dogovora sa sindikatima i njime dodatno dramatično umanjiti prava i dostojanstvo radnika.

Radit će se do 60 sati tjedno, uz famoznu preraspodjelu radnog vremena. No, s obzirom na činjenicu da je od 2003. godine više od 83 posto ugovora o radu sklopljeno na određeno vrijeme, radnici neće biti u prilici preraspodijeliti radno vrijeme, jer će poslodavac u međuvremenu nakon što radniku istekne ugovor preko agencije unajmiti novog radnika kojeg će iskorištavati do krajnjih granica izdržljivosti. I sam je ministar rada poručio da možemo zaboraviti na podjelu na osam sati rada, osam sati odmora i osam sati spavanja. U njegovoj viziji u najgoroj robovlasničkoj maniri radnici su potrošna roba najniže vrste, mizerno plaćena ili, nerijetko, i potpuno neplaćena.

U državi u kojoj gotovo čitavi privatni sektor nije pokriven kolektivnim ugovorima, a oni u javnom okljaštreni do kraja, Zakon o radu mora biti jak jer ne postoje snažni i ozbiljni mehanizmi zaštite radnika. To sigurno nisu praktički nepostojeća inspekcija rada, niti spori, malobrojni i neučinkoviti radni sudovi.

Dobrim, poštenim, savjesnim i društveno odgovornim poslodavcima takav zakon ne treba.

On je pisan za neodgovorne, nepoštene, nesavjesne poslodavce koji profit zgrću na štetu radnika i utajom poreza, a u ovoj zemlji bivaju nagrađivani državnim odličjima i 'zlatnima kunama'.

Stoga samodopadnoj, nesolidarnoj, socijalno potpuno neosjetljivoj, izoliranoj od stvarnog života i za radnike krajnje nezainteresiranoj Vladi poručujemo – kada nepravda postane zakon, otpor postaje dužnost!

Hrvatski laburisti – Stranka rada

Stranica pogodna za ispis Pošaljite link na stranicu Stvori PDF od članka


Ostali članci
21.3.2017 - VARAŽDIN Laburisti, SDP, HNS, HSU i HSS zajedno na lokalne izbore
19.3.2017 - Kompletirana tijela stranke, pred njima je izazovan četverogodišnji mandat
15.3.2017 - Kako je Ivica Todorić od državnog prijatelja #1 postao državni problem #1
13.3.2017 - BREGOVAC - Odstupite ministre Orepiću ili se uhvatite posla!
8.3.2017 - Žene su i dalje sustavno izrabljivane i još uvijek rade u vrlo ponižavajućim uvjetima
7.3.2017 - Stvorena platforma stranaka za dobro društvo (video)
27.2.2017 - Neonacistički skup A-HSP-a održan pod pokroviteljstvom Vlade
26.2.2017 - Za predsjednika Hrvatskih laburista izabran David Bregovac
25.2.2017 - Izabrano novo vodstvo Sisačko - moslavačke podružnice!
21.2.2017 - Apel Laburista za zemlju nulte tolerancije na nasilje

 
Komentari su vlasništvo komentatora. Mi nismo odgovorni za njihov sadržaj.
Hrvatski laburisti - Stranka rada | Ulica baruna Trenka 5, 10000 Zagreb | +385 (0)1 8890-750 | http://laburisti.com | Ulaz za korisnike