Naslovnica Vijesti Organizacija Program Kontakt
Glavni izbornik
Vijesti
Klub zastupnika
Laburisti u JL(R)S
Dokumenti
Programski dokumenti
Tijela stranke
Kolumna : Vašar „reformske“ nezrelosti
uključeno 11.2.2016 (402 čitanja)

Marijan Vogrinec„Ma, neka idu u p… m…, s tim mostarima normalan čovjek ne može ni zaglavu ni zarep!“ - viče u kafiću na zapadnom obodu metropole, gnjevan do prsnuća, očito hadezeovac s dne kace, a trojica postarijih muškaraca kiselo su nešto tražili u kriglama točenoga. „Što ih nismo pustili s Milanovićem, pa nek' njih zajebavaju i navlače na izvanredne izbore.“ Ha, što su Karamarko i Petrov tražili, to su i dobili. Sad „veliki reformisti“ ne mogu izaći nakraj ni jedan s drugim, kamoli svaki sa svojim režećim čoporom iskešenih zuba na što slasniji komad izbornog plijena. A plijen sama kost i koža. Nema ga ni za trećinu pregladnjelih „domoljubno-zavičajnih“ uhljeba, pa „preuzimanje odgovornosti za reformu države“ traje li, traje, i traje…Samo „presuda“ zbog barake 85G šestodnevnom braniteljskom ministru Miji Cikoji dva i pol dana. Grabež za zamjensko-pomoćnim ministarskim foteljima uzela je tzv. Vijeću za suradnju HDZ-ovih „domoljuba“ i Mosta „nezavisnih“ lista gotovo 600 sati. A gdje su još masovni obračuni za nadzor HEP-a, Ine, Hrvatskih šuma, Hrvatskih voda, Janafa, Plinacroa, HRT-a, državnih agencija, nadzornih odbora i uprava u drugim javnim poduzećima, krovnih kulturnih, znanstvenih, prosvjetnih, socijalnih, sportskih i inih institucija… Pola mandata, koliko jamačno ne mogu izdržati zajedno, nije dovoljno šarolikoj vladajućoj družini da stabilnije „preuzmu odgovornost“ i - počnu raditi. Pardon, „reformirati državu“.

Tko tu koga i kako nabija na neku stvar, teško je uopće razabrati. Najtvrđi pornić u 25-godišnjem političkom kupleraju Bijedne Naše upravo se vrti pred zgroženom javnošću. „Pa nismo se baš mogli toliko zamjeriti ni bogu niti vragu da su nam se išli osvetiti, pa nam navalili na pleća toliko redikuloznu, šarenu družinu da nam kroji sudbinu“, sve je češći komentar „zdravlja“ aktualne „reformske vlasti“. Sva bijeda intelektualne i moralne golotinje zgruvala se na oznojenoj hrpi grupnog politikantskog seksa. I vrije i migolji ta masa, propinju se i izvijaju jedinke, veru jedna na drugu i jedna preko druge da je to zastrašujuće gledati.

U jednom opskurnom talk showu što ga prenosi nekolicina jednako žurnalistički (bez)vrijednih lokalnih televizija, eto, gostuje hodajući HDZ-ov megafon, istjeran iz nekad cijenjene tiskovine među kumicama na Dolcu, a odskora - mora biti nečijom zabunom, ne može drukčije - uhljebljen u regionalnom dnevniku, također gotovo izrijekom šalje Most i Božu Petrova u p… m… „Što to Most radi HDZ-u!? Pa Karamarko je dao Petrovu više nego što je zaslužio i što mu pripada na osnovi izbornih rezultata. Most je prikriveni SDP-2. Ne može se tako upravljati državom, ako će Most stalno oponirati HDZ-u i tražiti kruha nad pogačom. Zna se tko u tom sporaumu (s prikrpljenim Milanom Bandićem) ima koga slušati.“

To je otprilike sukus desničarskog „razočaranja“ političko-ideološkom ljubavlju koalicije, koja se zbog Petrovljeve javnobilježničke nesmotrenosti ne smije javno nazvati koalicijom, nego - sporazumom. Rastuće međusobno nezadovoljstvo, pa i nepovjerenje stranačkih rogova u vreći nakaradno skrpljene vlasti upravo pršti ne samo iz medija pod „domoljubnom“ i „braniteljskom“ šapom te kameleonskih zaslona „crvenog“ dijela novinarskog ceha, uključujući javnu kuću HRT, nego sve glasnije i iz usta u prvim ešalonima obaju vladajućih partnera.

HDZ-ova „žena iz naroda“, jedva-jedvice izgurana na Pantovčak te njezin stranački šef Tomislav Karamarko ne dvoje: prvog agenta SOA-e Dragana Lozančića mora se smijeniti. Petrov i mostovci tvrda da za to nema razloga dok se ne čuje mišljenje saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. A taj još nije konstituiran upravo HDZ&Mostovom „domoljubnom“ sabotažom. Glasovali su protiv Ranka Ostojića, kojega je SDP-ova koalicija Hrvatska raste predložila za predsjednika Odbora, jer joj to mjesto pripada. Premijer Tihomir Orešković, kojeg je Kolinda Grabar-Kitarović samodopadno dovela pred gotov čin, i time ponizila, inatljivo je odgodio svoj supotpis. Supotpisat će, dakako, ali kad on odluči. Ne kad mu se naredi. Pa ni s Pantovčaka, jer mu Pantovčak nije nadređen..

To je i znak i poruka. I onima što su ga doveli na premijerski fotelj i javnosti. Čak i više od toga: možda mala, ali indikativna gesta u korist osobnog dostojanstva. Da ne želi biti Karamarkov mali od kužine što, dakako, nije moguće skriti jadnim smokvinim listom „ne zanima me ajdiologija“. U hrvatskoj zbilji i fantaziji baš sve je - ajdiologija. Tko to ne razumije, nema što tražiti na premijerskom fotelju. A lik odgoje i školovan u Kanadi, u zapadnoj multinacionalnoj i multikulturnoj galaksiji, morao bi imati zdrav osjećaj za ajdiologju bez koje nema ni gospodarskog, ni društvenog niti moralnog napretka višenacionalne državne zajednice. Ni RH.

Nije normalno da premijer tumači novinarima kako će se o smjeni dogovoriti s predsjednicom RH, a nema pojma da ga tog časa čeka na uredskom stolu njezin neobjašnjen ultimatum: „Lozančić je prekršio zakon (koji, čime, kada?) i ne uživa moje povjerenje“. Nakon što Orešković nije odigrao jopca na prvi njezin mig, sad pokušava „kontrolirati“ štetu, svojevrsnu blamažu u javnosti. Gradi se „državnički“ (sic) čvrstom (sic), a ne malograđanski brzopletom/nepromišljenom. Kaže da ne odustaje od Lozančićeve smjene, ali o razlozima ne želi, jer je to „u interesu nacionalne sigurnosti zemlje“. Malo sutra.

Prije će biti da je proameričkog šefa SOA-e uzela na zub, jer su ga na to mjesto postavili bivši predsjednik RH Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović, a ona se naivno zakvačila na prislušni parangal agenata SOA-e, zakonito postavljen radi praćenja „gazde hrvatskog nogometa“ Zorana Mamića. Pod istragom je (upravo je Uskok poduzeo već treću) navodno nezakonito izvukao sa sinom Marijom, bratom Zoranom, izvršnim predsjednikom HNS-a Damirom Vrbanovićem i još četiri osobe iz GNK Dinama sada već blizu 300 milijuna kuna. Nije valjda šef SOA-e Lozančić tjerao Kolindu Grabar-Kitarović da Mamića zivka telefonom? Da joj takvi prijatelji financiraju kampanju? Da odlazi Zdravku Mamiću slaviti svoj rođendan u njegovoj vili, a već je predsjednica RH?

„Prisjetimo se inauguracije predsjednice Republike, one hrpe kriminalnih tipova koje je pozvala, onih mafijaša, dilera kokaina…“, kazao je u srijedu u Hrvatskom saboru SDP-ov uvijek beskompromisno britkog jezika zastupnik Nenad Stazić. „Ne bih se čudio da predsjednica svaki dan upadne u škare prisluškivanja, ako SOA nastavi raditi svoj posao i nastavi progoniti kriminalce. Mi možemo ili odustati od progona kriminalaca ili neka predsjednica odustane od svojih prijatelja.“ Je li Stazić pretjerao? Zaključimo sami. Na VIP mjestima sjedili su i Tomislav Horvatinčić, i Velimir Bujanec, i Tomislav Merčep, i Karamarko sa HDZ-ovom „kremom“ i šatoraši Đure Glogoškog s kasnije savjetnikom joj za branitelje Antom Deurom, i…, ali nije bilo ni stolca na rasklapanje za ravnateljicu Spomen-područja Jasenovac Natašu Jovičić. Ni njoj sličnima. Čudno? Ma kakvi.

Glede i u svezi skandala s Mijom Crnojom u glavnoj ulozi, Mostovo se stajalište o sudbini šestodnevnog ministra branitelja iz Karamarkova kadroviranja opet nije podudaralo s HDZ-ovim. Također u u slučaju izbora kontroverznog povjesničara Zlatka Hasanbegovića za ministra kulture.

Rašomon se dodatno zakomplicirao do vrenja verbalnim šaketanjem HDZ-ovih „domoljuba“ s Mostovim „reformatorima“ radi osvajanja dužnosti zamjenika i pomoćnika ministara, nižih rukovodećih mjesta u ministarstvima, fotelja u državnim poduzećima, upravama, nadzornim odborima, državnim agencijama, obrazovnim, kulturnim, znanstvenim, sportskim i nizu inim važnih ustanova, gdje se uvijek dosad dolazilo i odlazilo smjenom političke opcije na vlasti u RH. Ova HDZ&Mostova družina obećavala je ustoličenje „domoljubnih stručnjaka“ (ma što ta Karamarkova izmišljotina značila) i javne natječaje. Otkako im se posrećilo zasjesti u Banske dvore, reinkarnirali su - politički kriterij za uhljebljivanje. Kao, za natječaje nema ni vremena niti potrebe. Je li!?

Mostovci su i predizborno i poslijeizborno prisezali na reformsko poštenje, kojim da će urazumiti raskalašene HDZ&SDP-ove slonove u staklariji, pijane milijunaše ili kako ih se sve posprdno ne naziva. I? Dobro, još ima vremena da se iskažu na djelu i tim djelom (discipliniranje HDZ-a i „domoljuba ili novi izbori) opovrgnu famu da će ih veliki koalicijski partner progutati za doručak. Čim pijetla puste na prag. Mostov javni rejting osjetno pada već drugi mjesec, što će reći da građani sve manje vjeruju u njegovu pozitivnu „reformsku“ ulogu u nezbrojenoj koaliciji.

„Sve ovo što se danas događa, nažalost, samo je logičan slijed u hrvatskom političkom teatru apsurda, koji može završiti i političkim kaosom“, tvrdi čelnik Hridi Drago Prgomet. A nije jedini koji u učestalim, sve žešćim sukobima unutar nove vlasti naslućuje zlo iza horizonta. Ne obećani rast gospodarstva, svježa ulaganja zdravog kapitala, porast životnog standarda i svekolike razvojne perspektive RH. Po svoj prilici, ni bog niti vrag više nemaju milosti za nesposobnost Hrvata za mudro i učinkovito vladanje samima sobom, napokon u svojoj državi.

A da vrate kanadskog Hrvata izraelskoj Tevi ili u zavičaj javorovog lista, gdje i jest kod kuće, a umjesto „domoljubnih reformatora“ Tomislava i Bože namjenski unajme Japance - plate ih koliko god zatraže, uopće nije u pitanju, bit će tisuću puta isplativije - možda bi pomoglo?

Marijan Vogrinec

 

Stranica pogodna za ispis Pošaljite link na stranicu Stvori PDF od članka


Ostali članci
21.3.2017 - VARAŽDIN Laburisti, SDP, HNS, HSU i HSS zajedno na lokalne izbore
19.3.2017 - Kompletirana tijela stranke, pred njima je izazovan četverogodišnji mandat
15.3.2017 - Kako je Ivica Todorić od državnog prijatelja #1 postao državni problem #1
13.3.2017 - BREGOVAC - Odstupite ministre Orepiću ili se uhvatite posla!
8.3.2017 - Žene su i dalje sustavno izrabljivane i još uvijek rade u vrlo ponižavajućim uvjetima
7.3.2017 - Stvorena platforma stranaka za dobro društvo (video)
27.2.2017 - Neonacistički skup A-HSP-a održan pod pokroviteljstvom Vlade
26.2.2017 - Za predsjednika Hrvatskih laburista izabran David Bregovac
25.2.2017 - Izabrano novo vodstvo Sisačko - moslavačke podružnice!
21.2.2017 - Apel Laburista za zemlju nulte tolerancije na nasilje

 
Komentari su vlasništvo komentatora. Mi nismo odgovorni za njihov sadržaj.
Hrvatski laburisti - Stranka rada | Ulica baruna Trenka 5, 10000 Zagreb | +385 (0)1 8890-750 | http://laburisti.com | Ulaz za korisnike