Naslovnica Vijesti Organizacija Program Kontakt
Glavni izbornik
Vijesti
Klub zastupnika
Laburisti u JL(R)S
Dokumenti
Programski dokumenti
Tijela stranke
Klub zastupnika : Prijedlog odluke o raspuštanju Hrvatskoga sabora radi raspisivanja prijevremenih izbora (video)
uključeno 8.6.2016 (1070 čitanja)
Klub zastupnika

Nansi Tireli: kada Vlada ne zna, ne želi ili ne može, odgovornost je na Saboru

Na temelju članka 85. Ustava Republike Hrvatske (NN 85/10 – pročišćeni tekst i 5/14 – Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske) i članka 172. Poslovnika Hrvatskoga sabora (NN 81/13), podnosimo Prijedlog odluke o raspuštanju Hrvatskoga sabora radi raspisivanja prijevremenih izbora. (Odluka PDF)>> Fonogram rasprave u Saboru

USTAVNA OSNOVA ZA DONOŠENJE ODLUKE

Ustavna osnova za donošenje Odluke o raspuštanju Hrvatskoga sabora radi održavanja prijevremenih izbora sadržana je u članku 78. stavku 1. Ustava Republike Hrvatske (NN 85/10 – pročišćeni tekst i 5/14 – Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske).

RAZLOZI ZA DONOŠENJE ODLUKE

Parlamentarni izbori za osmi saziv Hrvatskoga sabora održani su 8. studenog 2015. godine. Hrvatski je sabor konstituiran 28. prosinca iste godine. Parlamentarna većina koja se sastoji od Domoljubne koalicije i MOST-a nezavisnih lista, izglasala je povjerenje nestranačkom premijeru Tihomiru Oreškoviću i članovima njihove Vlade 23. siječnja 2016. godine.

U posljednjih nekoliko mjeseci, a posebice posljednjih tjedana, hrvatska javnost svjedok je neuspješnog eksperimenta koalicijske suradnje HDZ-a i MOST-a, u kojem je, zbog antagonizma i neslaganja vođa dviju stranaka – Tomislava Karamarka i Bože Petrova, u drugi plan stavljena dobrobit Republike Hrvatske. Građani su, bez vlastite krivnje, postali žrtve lažnih obećanja o gospodarskim, društvenim, pa i moralnim reformama. U stvarnosti, sadašnja Vlada RH ne funkcionira obzirom da njezini ključni akteri -  prvi potpredsjednik Karamarko i potpredsjednik Petrov, kao ni njihove stranke, nisu u stanju ostvariti kvalitetnu suradnju ni dijalog, niti iznaći rješenje koje bi vodilo stabilizaciji i funkcioniranju sadašnje Vlade. Stoga se opravdano dobiva dojam da na vagi nacionalnih prioriteta, čitava Republika Hrvatska, svi njeni građani, institucije i gospodarstvo, imaju manju težinu od činjenice da su Karamarko i Petrov u sukobu. HDZ i MOST očito nisu u stanju riješiti otvorena pitanja u najboljem interesu hrvatskih građana – a to je u prvom redu zakonska i politička odgovornost prvog potpredsjednika Karamarka vezano uz njegov mogući sukob interesa u slučaju INA-MOL. Iako je cjelokupna javnost usmjerena na političku i moralnu odgovornost prvog potpredsjednika Karamarka, bilo bi nepošteno zaboraviti i na pitanje odgovornosti Bože Petrova koji nam je obećavao reforme i samo reforme, a na kraju je pristao postati taocem Domoljubne koalicije i njihovog načina vladanja.

Stoga smatramo da je jedino rješenje trenutačno samoraspuštanje Hrvatskoga sabora i održavanje prijevremenih izbora.

Stranica pogodna za ispis Pošaljite link na stranicu Stvori PDF od članka


Ostali članci
21.3.2017 - VARAŽDIN Laburisti, SDP, HNS, HSU i HSS zajedno na lokalne izbore
19.3.2017 - Kompletirana tijela stranke, pred njima je izazovan četverogodišnji mandat
15.3.2017 - Kako je Ivica Todorić od državnog prijatelja #1 postao državni problem #1
13.3.2017 - BREGOVAC - Odstupite ministre Orepiću ili se uhvatite posla!
8.3.2017 - Žene su i dalje sustavno izrabljivane i još uvijek rade u vrlo ponižavajućim uvjetima
7.3.2017 - Stvorena platforma stranaka za dobro društvo (video)
27.2.2017 - Neonacistički skup A-HSP-a održan pod pokroviteljstvom Vlade
26.2.2017 - Za predsjednika Hrvatskih laburista izabran David Bregovac
25.2.2017 - Izabrano novo vodstvo Sisačko - moslavačke podružnice!
21.2.2017 - Apel Laburista za zemlju nulte tolerancije na nasilje

Komentari su vlasništvo komentatora. Mi nismo odgovorni za njihov sadržaj.
Hrvatski laburisti - Stranka rada | Ulica baruna Trenka 5, 10000 Zagreb | +385 (0)1 8890-750 | http://laburisti.com | Ulaz za korisnike