Naslovnica Vijesti Organizacija Program Kontakt
Glavni izbornik
Vijesti
Klub zastupnika
Laburisti u JL(R)S
Dokumenti
Programski dokumenti
Tijela stranke
Klub zastupnika : Tjedni pregled aktivnosti - zdravstvo, pravobraniteljica, opoziv premijera (video)
uklju─Źeno 21.6.2016 (665 ─Źitanja)
Klub zastupnika

Prošli, zadnji tjedan raspravljanja Hrvatskog sabora u 8. sazivu, Laburisti su objasnili zašto nisu glasovali za opoziv premijera; raspravljali su o izmjenama i dopunama zakona u zdravstvu koje su trebale donijeti neke „reforme“; te su iznijeli stavove u vrlo va┼żnoj raspravi, raspravi o Izvješ─çu o radu Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom za 2015.g.Zastupnica Tireli je, dok se situacija još nije odvila do kraja i dok nije pala odluka o raspuštanju Sabora, objasnila zašto su Laburisti za raspuštanje Sabora i protiv opoziva Oreškovi─ça. Oni smatraju da budu─çi su ga sami doveli, HDZ i MOST u duetu, i uvjeravali cijelu naciju da je to dobar potez, trebali bi ga sami i srušiti, a Laburisti im ne─çe u tome pomo─çi. Pogotovo što u tome vide samo priliku za novu politi─Źku trgovinu, odnosno korupciju. Stoga su zastupnica Tireli i zastupnik Pecnik izri─Źito zahtijevali samoraspuštanje Sabora. Govor zastupnice Tireli najbolje je pogledati u cijelosti jer šteta je izostaviti bilo koju re─Źenicu njezinog objašnjenja glasovanja protiv opoziva premijera:

Sada ve─ç bivši vladaju─çi su trebali prošli tjedan izglasati promjene zakona u resoru zdravstva, a ovaj tjedan im to nakon odluke o raspuštanju Sabora nije uspjelo jer im oporba nije pru┼żila kvorum za njihovo izglasavanje pa tako zasada ne─çemo morati pla─çati preglede na „hitnoj“. Zastupnik Pecnik imao je raspravu na tu temu pri ─Źemu je optu┼żio one koji su pokušali nametnuti tzv. reforme u zdravstvu da samo ┼żele nametnuti novi hara─Ź gra─Ĺanima (poskupljenje police zdravstvenog osiguranja, pla─çanje pregleda na hitnoj).

Umjesto da se reforme nadove┼żu na onu o objedinjavanju vlasništva nad bolnicama kao pretpostavci daljnjih reformi, Pecnik je optu┼żio HDZ+MOST da nas vra─çaju unazad i vode u nova dugovanja. „Ukratko, umjesto reforme dobili smo korak unazad i vra─çanje u nered, ali i zato i ve─çe namete za gra─Ĺane. Ova Vlada zna─Źi nije reformska, nego odmah u startu je bila protiv reformska… nova Vlada sa starim ljudima ─çe isto inzistirati na ovome što je, i ako se misli da je to neka vrsta happy enda, ja bih podsjetio na jedan ─Źuveni aforizam Stanislava Ir┼żija Leca koji ka┼że: I happy end je samo kraj, pa tako i za vas“, poentirao je zastupnik.

Raspravljalo se prošli tjedan o Izvješ─çu Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom za 2015.g., gospo─Ĺe Anke Slonjšak. Zastupnik Pecnik najavio je u svojoj raspravi da ─çe Laburisti podr┼żati njezino Izvješ─çe. Govorio je o ljudskim pravima i dostojanstvu osoba s invaliditetom. Tako─Ĺer je govorio o kršenju prava djece s poteško─çama u razvoju, o segregaciji u školovanju te njihovoj diskriminaciji tijekom ┼żivota. Tako─Ĺer je spomenuo mjere zapošljavanja osoba s invaliditetom te napomenuo da se zakon poboljšao u tom smjeru, no pokudio provo─Ĺenje tog zakona. Pecnik se dotakao naravno i gubitka prava na invalidninu, u posljednje vrijeme osoba s Downovim sindromom. Dotakao se i kriterija vješta─Źenja, jedinstvenog vješta─Źenja te mnogim njegovim problemima. Radi se o nedostatku osoblja te predugog ─Źekanja na rezultate vješta─Źenja. Spomenuo je i nejednakost koja postoji izme─Ĺu invalida Domovinskog rata i invalida kojima invaliditet ne proizlazi iz sudjelovanja u ratu, a me─Ĺu koje spadaju i invalidi civilne ┼żrtve rata te nerješavanje njihovog statusa. Zastupnik je naglasio da je u sklopu cjelovite skrbi o djeci s teško─çama u razvoju i odraslih osoba potrebno razvijati oblike skrbi kroz ranu intervenciju, što je u mnogim dijelovima zemlje nemogu─çe. Što se ti─Źe odgoja i obrazovanja i rehabilitacije u─Źenika osnovnoškolske dobi, treba osigurati materijalni prostor koji nedostaje, rekao je zastupnik. Zaklju─Źno je naveo primjer Centra za odgoj Ivan Štark u Osje─Źko-baranjskoj ┼żupaniji, u kojemu osobe koje navršavaju 21 godinu ┼żivota moraju napustiti taj sustav obrazovanja, a time i izgubiti sve oblike skrbi i tada „odlaze u regresiju, depresiju, u bolest, uz njih i njihove obitelji“, a to je nu┼żno mijenjati.

Hrvatski sabor donio je u ponedjeljak, 20. lipnja, Odluku o raspuštanju Hrvatskog sabora na dan 15. srpnja 2016. g. Prijedlog Odluke prvi su podnijeli Hrvatski laburisti te nakon njih drugi klubovi zastupnika te zastupnici. Oni su svoje obrazlo┼żenje iznijeli na prošlotjednoj raspravi o pitanju povjerenja Predsjedniku Vlade Tihomiru Oreškovi─çu. HDZ je srušio premijera kojeg je sam postavio i napokon sebi, i što je još va┼żnije, nama priznao, da ne postoji mogu─çnost preslagivanja Vlade s novim mandatarom. 8. saziv Hrvatskog sabora tako je potrajao 6 mjeseci, a nakon novih izbora nadajmo se stabilnijoj Vladi i stabilnijem i efikasnijem parlamentu.

Stranica pogodna za ispis Po┼íaljite link na stranicu Stvori PDF od ─Źlanka


Ostali ─Źlanci
21.3.2017 - VARA┼ŻDIN Laburisti, SDP, HNS, HSU i HSS zajedno na lokalne izbore
19.3.2017 - Kompletirana tijela stranke, pred njima je izazovan ─Źetverogodi┼ínji mandat
15.3.2017 - Kako je Ivica Todori─ç od dr┼żavnog prijatelja #1 postao dr┼żavni problem #1
13.3.2017 - BREGOVAC - Odstupite ministre Orepi─çu ili se uhvatite posla!
8.3.2017 - ┼Żene su i dalje sustavno izrabljivane i jo┼í uvijek rade u vrlo poni┼żavaju─çim uvjetima
7.3.2017 - Stvorena platforma stranaka za dobro društvo (video)
27.2.2017 - Neonacisti─Źki skup A-HSP-a odr┼żan pod pokroviteljstvom Vlade
26.2.2017 - Za predsjednika Hrvatskih laburista izabran David Bregovac
25.2.2017 - Izabrano novo vodstvo Sisa─Źko - moslava─Źke podru┼żnice!
21.2.2017 - Apel Laburista za zemlju nulte tolerancije na nasilje

Komentari su vlasni┼ítvo komentatora. Mi nismo odgovorni za njihov sadr┼żaj.
Hrvatski laburisti - Stranka rada | Ulica baruna Trenka 5, 10000 Zagreb | +385 (0)1 8890-750 | http://laburisti.com | Ulaz za korisnike