Naslovnica Vijesti Organizacija Program Kontakt
Glavni izbornik
Vijesti
Klub zastupnika
Laburisti u JL(R)S
Dokumenti
Programski dokumenti
Tijela stranke
Lokalno : Mnoge varaždinske radnice i radnici stavljeni u lošiji materijalni položaj
uključeno 16.11.2016 (438 čitanja)
Lokalno

Brojne Varaždinke i Varaždinci, posebice oni koji rade na području grada Varaždina u privatnim tvrtkama s minimalnim primanjima, ovih su dana doživjeli novi udar na svoje kućne budžete, a nekima su smanjena primanja i do 15 posto. O tome je na konferenciji za novinare u utorak govorio predsjednik Podružnice Varaždinske županije Hrvatskih laburista – Stranke rada i varaždinski gradski vijećnik Božidar Kolarić.Naime, Gradsko vijeće svojom je nedavnom odlukom dodijelilo koncesiju i prihvatilo javni gradski prijevoz po subvencioniranoj cijeni prijevoza od 2,99 kuna po vožnji odnosno 170 kuna za mjesečnu kartu. I dok je takva odluka donijela pogodnosti manjoj skupini građana, znatno većem broju njih, a najviše radnicima, takva je odluka nanijela financijsku štetu.

Brojni poslodavci odmah su, naravno prema mogućnostima koje im pružaju zakonski propisi, svojim zaposlenicima smanjili putne troškove što kod nekih radnika iznosi i do 15 posto primanja. Posebice onima kojima su putni troškovi isplaćivani kroz neoporezivi iznos unutar plaća u iznosu od 585 kuna. Šteta što se naši gospodarstvenici tako, i s tom brzinom, ne drže zakona kada je u pitanju neisplata plaća ili kršenje drugih radničkih prava, istaknuo je Kolarić.

„Vrhunac cinizma je kad poslodavac izvjesi obavijest zaposlenicima u kojoj kaže da smatraju da bi, prema mišljenju Porezne uprave, bili u prekršaju da to nadalje isplaćuju. A ne razmišljaju da taj iznos zaposlenicima vrate kroz plaće. Nepravda je napravljena“, rekao je Kolarić koji očekuje da se o tome raspravlja na Gradskom vijeću.

Da situacija bude gora, uz smanjena sredstva koja su dostatna za mjesečnu kartu, radnici su se sada našli pred problemom kako javnim gradskim prijevozom stići do posla jer do nekih lokacija autobusi ne voze ili ne voze u vremenu dolaska i odlaska s posla. Znači da, uz smanjena sredstva, radnici sada moraju pronaći način kako da stignu do posla što mnogima stvara dodatne troškove, dodao je Kolarić.

„Mi u stranci Hrvatski laburisti – Stranka rada smatramo da su o svemu ovome trebali biti upoznati članovi Gradskog vijeća prije donošenja odluke. Tako smo sada došli u situaciju da će nekoliko stotina zaposlenika Grada Varaždina i ostalih javnih ustanova kojima je osnivač Grad Varaždin kao i tvrtku u vlasništvu grada, svojim novcem sufinancirati cijenu prijevoza. Da pojasnimo. Prema odluci o javnom gradskom prijevozu iz proračuna Grada Varaždina godišnje će se izdvajati oko 600 tisuća kuna za sufinanciranje cijene prijevoza. Upravo taj iznos jednak je iznosu koliko će svi maloprije spomenuti zaposlenici dobivati manje za putne troškove. Čistom i jednostavnom računicom vidi se da će oni sami sufinancirati javni gradski prijevoz. Upravo ta činjenica trebala je biti iznesena pred gradske vijećnike prije donošenja odluke“, naglasio je Koalrić te dodao da je puno više ljudi izgubilo ovom odlukom nego što je umirovljenicima olakšano korištenje javnog gradskog prijevoza.

U konačnici, kada se ispod svega podvuče crta, najveći problem je što su mnoge varaždinske radnice i radnici sada stavljeni u lošiji materijalan položaj. Ovo je pitanje o kojem bi svakako trebalo raspraviti na jednoj od idućih sjednica Gradskog vijeća i vidjeti što se može učiniti kako bi se popravio i ovako loš položaj naših radnika, poručuju varaždinski laburisti.

Božidar Kolarić,
gradski vijećnik i predsjednik

Stranica pogodna za ispis Pošaljite link na stranicu Stvori PDF od članka


Ostali članci
21.3.2017 - VARAŽDIN Laburisti, SDP, HNS, HSU i HSS zajedno na lokalne izbore
19.3.2017 - Kompletirana tijela stranke, pred njima je izazovan četverogodišnji mandat
15.3.2017 - Kako je Ivica Todorić od državnog prijatelja #1 postao državni problem #1
13.3.2017 - BREGOVAC - Odstupite ministre Orepiću ili se uhvatite posla!
8.3.2017 - Žene su i dalje sustavno izrabljivane i još uvijek rade u vrlo ponižavajućim uvjetima
7.3.2017 - Stvorena platforma stranaka za dobro društvo (video)
27.2.2017 - Neonacistički skup A-HSP-a održan pod pokroviteljstvom Vlade
26.2.2017 - Za predsjednika Hrvatskih laburista izabran David Bregovac
25.2.2017 - Izabrano novo vodstvo Sisačko - moslavačke podružnice!
21.2.2017 - Apel Laburista za zemlju nulte tolerancije na nasilje

 
Komentari su vlasništvo komentatora. Mi nismo odgovorni za njihov sadržaj.
Hrvatski laburisti - Stranka rada | Ulica baruna Trenka 5, 10000 Zagreb | +385 (0)1 8890-750 | http://laburisti.com | Ulaz za korisnike