Naslovnica Vijesti Organizacija Program Kontakt
Glavni izbornik
Vijesti
Klub zastupnika
Laburisti u JL(R)S
Dokumenti
Programski dokumenti
Tijela stranke
Izdvojeno : Porezna reforma je protuustavna i na korist krupnom kapitalu
uključeno 1.12.2016 (594 čitanja)
Izdvojeno

Predložena porezna reforma izravno je u suprotnosti s navedenim ustavnim okvirom i pogoduje kapitalu i moćnicima, a zanemaruje najugroženije slojeve društva

Hrvatski laburisti – Stranka rada oštro se protivi predloženoj poreznoj reformi Vlade Andreja Plenkovića. Riječ je o parcijalnim, nepovezanim intervencijama u niz zakona kojima će se dodatno i nepovratno produbiti ionako već preveliki jaz između bogatih i siromašnih, a srednji sloj u potpunosti iskorijeniti.Korekcije u Zakonu o porezu na dohodak s nekoliko će tisuća kuna mjesečno više dodatno napuniti džepove najbogatijih, dok će građani s ispodprosječnim i prosječnim plaćama ostati na istome ili u najboljem slučaju "profitirati" s nekoliko desetaka kuna mjesečno.

Ako je cilj bio potaknuti potrošnju građana, a slijedom toga podignuti gospodarstvo, reforma je u potpunosti promašena, jer baza onih koji mogu trošiti izvan opsega podmirenja osnovnih životnih troškova nije proširena, a onaj uski sloj koji se i do sada mogao upuštati u veliku potrošnju, ovim promjenama neće početi trošiti još više jer i prema sadašnjim poreznim rješenjima uspijevaju financijski pokrivati sve svoje potrebe i želje.

Poseban je cinizam što će plaće u značajnom iznosu rasti i državnim dužnosnicima, čime oni sami potiru najviše ustavne vrednote poput socijalne pravde, definiciju Republike Hrvatske kao socijalne države te ustavne odredbe po kojima se "porezni sustav temelji na načelima jednakosti i pravednosti" i da "svaki zaposleni ima pravo na zaradu kojom može osigurati obitelji slobodan i dostojan život".

Predložena porezna reforma izravno je u suprotnosti s navedenim ustavnim okvirom i pogoduje kapitalu i moćnicima, a zanemaruje najugroženije slojeve društva.

Tomislav Končevski

Usto, imamo li na umu pojedina rješenja poput onih da će novi sustav trošarina poskupjeti najjeftinija, a pojeftiniti najskuplja vozila, da se ukida porezna olakšica za kupnju prve nekretnine, da se ionako mizerni umjetnički i novinarski honorari koji su često jedini prihod angažiranih u tim sektorima dodatno opterećuju doprinosima, da se porezno dodatno opterećuje turizam kao jedina uspješna gospodarska grana od koje preživljavaju mnoge obitelji, jedini zaključak koji se nameće jest da je aktualna Vlada zainteresirana isključivo za dobrobit krupnog kapitala, a neprijateljski raspoložena prema radnicima.

To nas ne čudi znamo li da ministar financija dolazi iz koncerna Agrokor Gazde Ivice Todorića, prema kojemu je ova reforma iznimno blagonaklona, a nadređena mu potpredsjednica Vlade Martina Dalić iz bankarskog miljea, dok je u Vladu je stigla direktno iz MMF-a.

Hrvatski laburisti pozivaju saborske zastupnike da ne podrže poreznu reformu, jer će na duši nositi opasno raslojavanje društva s razornim posljedicama i propast ogromne većine radno ovisnih građana.

Tomislav Končevski
Hrvatski laburisti
predsjednik

Stranica pogodna za ispis Pošaljite link na stranicu Stvori PDF od članka


Ostali članci
21.3.2017 - VARAŽDIN Laburisti, SDP, HNS, HSU i HSS zajedno na lokalne izbore
19.3.2017 - Kompletirana tijela stranke, pred njima je izazovan četverogodišnji mandat
15.3.2017 - Kako je Ivica Todorić od državnog prijatelja #1 postao državni problem #1
13.3.2017 - BREGOVAC - Odstupite ministre Orepiću ili se uhvatite posla!
8.3.2017 - Žene su i dalje sustavno izrabljivane i još uvijek rade u vrlo ponižavajućim uvjetima
7.3.2017 - Stvorena platforma stranaka za dobro društvo (video)
27.2.2017 - Neonacistički skup A-HSP-a održan pod pokroviteljstvom Vlade
26.2.2017 - Za predsjednika Hrvatskih laburista izabran David Bregovac
25.2.2017 - Izabrano novo vodstvo Sisačko - moslavačke podružnice!
21.2.2017 - Apel Laburista za zemlju nulte tolerancije na nasilje

 
Komentari su vlasništvo komentatora. Mi nismo odgovorni za njihov sadržaj.

Napisao Tema
Gost
Objavljeno: 19.12.2016 18:12  Obnovljeno: 21.12.2016 17:12
 Odg: Porezna reforma je protuustavna i na korist krupnom k...
Mada strateško opredjeljenje kroz turizam ima više slabosti negoli dobri strana obični građanin prihvaća to sa skepsom jer je samo takovo opredjeljenje opasno za kontinuirani prosperitet.Prihodi po toj strani labilni su a takova vrsta privređivanja uz potrošnju mizerna.
Što je tu je dok kaplje dobro je !Japanac je već davno rekao da raditi i privređivati znači živjeti, (jer smisao života je u radu)a kako živjeti a ne otvarati radna mjesta svaki se danas pita. Kad skinete osmjeh građana u turizmu možete
slobodno reći što je bilo bilo je.Ako je u državi
samo 30% građana zadovoljno onda ta DRŽAVA gubi svaki smisao.U vezi dogovora o povišicama samo blamaža vladajućih. Potpisano se dovodi u pitanje?
Anton
Odgovori
Hrvatski laburisti - Stranka rada | Ulica baruna Trenka 5, 10000 Zagreb | +385 (0)1 8890-750 | http://laburisti.com | Ulaz za korisnike