Naslovnica Vijesti Organizacija Program Kontakt
Glavni izbornik
Vijesti
Klub zastupnika
Laburisti u JL(R)S
Dokumenti
Programski dokumenti
Tijela stranke
Lokalno : Međunarodni dan osoba sa invaliditetom
uključeno 2.12.2016 (510 čitanja)
Lokalno

3. prosinca obilježavamo Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Obilježavanje tog dana je povod da se skrene pažnja na probleme s kojima se osobe s invaliditetom suočavaju.

Iako se svake godine 3. prosinca ukazuje na mnoge teme vezane uz probleme osoba sa invaliditetom, pravo je pitanje kako se odnosimo prema tome u svakodnevnom životu i koliko se u praksi posvećujemo njihovim životnim problemima.Radi brojnih barijera koje osobe s invaliditetom isključuju iz punog i efikasnog učestvovanja u društvenim tokovima, one se suočavaju sa nejednakim mogućnostima u pogledu obrazovanja, zapošljavanja, zdravstvene i socijalne zaštite i dr.

Hrvatski laburisti ističu da je unatoč napretku u pogledu zakonske i podzakonske regulative koje je Republika Hrvatska postigla, još uvijek prisutan problem odgovarajuće primjene istih u svakodnevnom životu osoba sa invaliditetom.

Jedan od najvećih problema s kojim se suočavaju je zasigurno nezaposlenost. Rad je bitan segment života svake osobe, pa tako i osoba sa invaliditetom. Pruža ekonomsku sigurnost, potiče socijalnu interakciju, omogućava pojedincu da na konstruktivan način organizira i ispuni raspoloživo vrijeme, izvor je identiteta i samopoštovanja.

Laburisti PGŽ-a

Iako možemo reći da je zapošljavanje osoba s invaliditetom vrlo dobro zakonski regulirano, u praksi i stvarnom životu to je drugačije. Poslodavci nerijetko, umjesto da zaposle osobu s invaliditetom, odabiru plaćanje naknade zbog neispunjavanja kvote njihovog zapošljavanja.

Naime temeljem Pravilnika o utvrđivanju kvote za zapošljavanje osoba s invaliditetom utvrđena je visina te naknade za svakog obveznika - poslodavca koji zapošljava najmanje 20 radnika koji ne ispuni kvotu. Zakonska kvota osoba s invaliditetom koje poslodavac mora zaposliti iznosi 3 posto od ukupnog broja zaposlenih. Ukoliko poslodavac to ne ispoštuje, u obavezi je uplatiti u Državni proračun iznos od 30% minimalne plaće u RH, odnosno 936 kuna mjesečno, za svaku osobu s invaliditetom koju je bio dužan zaposliti. Jasno je da je poslodavcu jeftinije uplatiti manje od tisuću kuna mjesečne naknade, nego podnijeti trošak cijele bruto plaće zapošljavajući jednog radnika – osobu s invaliditetom.

Hrvatski laburisti - Stranka rada smatraju da bi zakonodavac trebao preispitati donesene propise i usvojiti određene izmjene. Poslodavci bi se mogli potaknuti na zapošljavanje osoba s invaliditetom velikim olakšicama, odnosno znatnim povećanjem naknade za nezapošljavanje istih.

Hrvatski laburisti – Stranka rada
Podružnica Pirmorsko-goranske županije

Stranica pogodna za ispis Pošaljite link na stranicu Stvori PDF od članka


Ostali članci
21.3.2017 - VARAŽDIN Laburisti, SDP, HNS, HSU i HSS zajedno na lokalne izbore
19.3.2017 - Kompletirana tijela stranke, pred njima je izazovan četverogodišnji mandat
15.3.2017 - Kako je Ivica Todorić od državnog prijatelja #1 postao državni problem #1
13.3.2017 - BREGOVAC - Odstupite ministre Orepiću ili se uhvatite posla!
8.3.2017 - Žene su i dalje sustavno izrabljivane i još uvijek rade u vrlo ponižavajućim uvjetima
7.3.2017 - Stvorena platforma stranaka za dobro društvo (video)
27.2.2017 - Neonacistički skup A-HSP-a održan pod pokroviteljstvom Vlade
26.2.2017 - Za predsjednika Hrvatskih laburista izabran David Bregovac
25.2.2017 - Izabrano novo vodstvo Sisačko - moslavačke podružnice!
21.2.2017 - Apel Laburista za zemlju nulte tolerancije na nasilje

Komentari su vlasništvo komentatora. Mi nismo odgovorni za njihov sadržaj.

Napisao Tema
Gost
Objavljeno: 19.12.2016 18:12  Obnovljeno: 21.12.2016 17:12
 Odg: Međunarodni dan osoba sa invaliditetom
Sramotno je koliko se mizerno izdvaja za invalide što dovoljno govori o etici vladajućih u OKRUŽENJU.
ANTON
Hrvatski laburisti - Stranka rada | Ulica baruna Trenka 5, 10000 Zagreb | +385 (0)1 8890-750 | http://laburisti.com | Ulaz za korisnike