Naslovnica Vijesti Organizacija Program Kontakt
Glavni izbornik
Vijesti
Klub zastupnika
Laburisti u JL(R)S
Dokumenti
Programski dokumenti
Tijela stranke
Za medije : Umjesto Dana socijalne pravde Hrvatska slavi Dan socijalnih slučajeva
uključeno 20.2.2017 (98 čitanja)
Za medije

Danas je Svjetski dan socijalne pravednosti. U Hrvatskoj ne vijore zastave, nema svečanih akademija, državnih prijema, podjela priznanja... U Hrvatskoj, naime, socijalne pravednosti nema pa stoga nema ni razloga za obilježavanje dana kojeg su Ujedinjeni narodi prvi puta proslavili 2009. godine. Ta je krovna svjetska organizacija uočila potrebu udruživanja snaga i napora u iskorjenjivanju siromaštva, podizanju zaposlenosti i vraćanja dostojanstva radu. Prepoznala je nužnost uvođenja jednakih mogućnosti i pristupa pravdi i blagostanju za sve kao pretpostavku za izradu novog društvenog ugovora 21. stoljeća koji će svima donijeti veću socijalnu pravednost, život i budućnost dostojne čovjeka.Hrvatska u tom društvu nema što tražiti jer sve garniture koje su se do sada izmjenjivale na vlasti radile su na štetu čovjeka, radnika i društva, a u korist krupnog kapitala kojega socijalna pravednost ne zanima. Socijalno raslojavanje u hrvatskom društvu, danas veće nego ikada, dodatno je potaknula tzv. porezna reforma Vlade Andreja Plenkovića u kojoj su bogati dodatno izdašno profitirali, a siromašni, u najboljem slučaju, ostali na istom. Pokorno u službi krupnog kapitala, financijskih moćnika i poslodavaca Vlada je najnovijim setom mjera u sferi zapošljavanja ugrozila najslabije, najnezaštićenije i najmanje plaćene – radnike u trgovačkim lancima koje će pohlepni i nezasitni poslodavci, sada potpuno legalno, zamijeniti mladima koje će još mizernije plaćati, ne dajući im nikakva prava iz radnog odnosa niti im garantirajući ostanak na radnom mjestu po završetku programa stručnog osposobljavanja. Jedino što im ova vlast može jamčiti jednosmjerna je karta za bijeg iz Hrvatske.

Socijalne neravnoteže i nepravde u društvu još više će i nepovratno narasti nakon što skoče i cijene svih energenata, vjerojatno odmah nakon lokalnih izbora, što će za sobom automatski dovesti i do poskupljenja svih proizvoda i usluga, a to više neće moći izdržati ni oni s prosječnim, a kamoli s ispodprosječnim primanjima, kojih je više od dvije trećine među radno aktivnim stanovništvom. O blokiranima, ovršenima, prekarnim radnicima, nezaposlenima i onima koji već jesu u zoni siromaštva da i ne govorimo, jer oni već odavno već nisu u fokusu nijedne od dosadašnjih vlasti.

Radnici nisu polazna točka nijedne od nazovi-reformi koje Vlada provodi tako da se o boljem, uređenijem i pravednijem društvu u Hrvatskoj više ne može ni sanjati.

Zato, umjesto Svjetskog dana socijalne pravednosti, za Hrvatsku je danas, kao i svi drugi, uostalom – dan socijalnih slučajeva.

Stranica pogodna za ispis Pošaljite link na stranicu Stvori PDF od članka


Ostali članci
21.3.2017 - VARAŽDIN Laburisti, SDP, HNS, HSU i HSS zajedno na lokalne izbore
19.3.2017 - Kompletirana tijela stranke, pred njima je izazovan četverogodišnji mandat
15.3.2017 - Kako je Ivica Todorić od državnog prijatelja #1 postao državni problem #1
13.3.2017 - BREGOVAC - Odstupite ministre Orepiću ili se uhvatite posla!
8.3.2017 - Žene su i dalje sustavno izrabljivane i još uvijek rade u vrlo ponižavajućim uvjetima
7.3.2017 - Stvorena platforma stranaka za dobro društvo (video)
27.2.2017 - Neonacistički skup A-HSP-a održan pod pokroviteljstvom Vlade
26.2.2017 - Za predsjednika Hrvatskih laburista izabran David Bregovac
25.2.2017 - Izabrano novo vodstvo Sisačko - moslavačke podružnice!
21.2.2017 - Apel Laburista za zemlju nulte tolerancije na nasilje

 
Komentari su vlasništvo komentatora. Mi nismo odgovorni za njihov sadržaj.
Hrvatski laburisti - Stranka rada | Ulica baruna Trenka 5, 10000 Zagreb | +385 (0)1 8890-750 | http://laburisti.com | Ulaz za korisnike