Naslovnica Vijesti Organizacija Program Kontakt
Glavni izbornik
Vijesti
Klub zastupnika
Laburisti u JL(R)S
Dokumenti
Programski dokumenti
Tijela stranke
Za medije : Žene su i dalje sustavno izrabljivane i još uvijek rade u vrlo ponižavajućim uvjetima
uključeno 8.3.2017 (98 čitanja)
Za medije

Iako su u kampanji pompozno najavljivali, premijer Plenković i HDZ još uvijek nisu učinili ništa da Hrvatska ratificira 'Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji' (tzv. Istanbulska konvencija). Naime, sve su države članice EU-a potpisale Istanbulsku konvenciju, ali samo četrnaest od njih su je i ratificirale. Čini se da je problem u tome što HDZ smatra kako Konvencija nameće rodnu ideologiju kontra nekih tradicionalnih društvenih uvjerenja.Umjesto dijeljenja cvijeća i slatkiša, ženama bi bilo korisnije da Vlada sastavi plan i program kako poboljšati uvjete rada i kako spriječiti diskriminaciju i nasilje nad ženama u društvu.

Čini se kako bogata nacionalna i europska legislativa koja definira politiku usmjerenu jačanju rodne ravnopravnosti, ostaje tek dobra teorija na papiru jer dosadašnja praksa i negativan trend pokazuju kako primjena istih u praksi u Republici Hrvatskoj nije polučila željene, pozitivne učinke.

Diskriminacija po rodnoj osnovi najveća je upravo u najosjetljivijim područjima: u zapošljavanju (96 posto novozaposlenih žena dobiva ugovore na određeno vrijeme, primaju manju plaću za jednaki rad, uznemiravane su i ucjenjivane na radnome mjestu), u politici gdje bi uključivanje žene u procese donošenja odluke u (izvan)institucionalnim i okvirima zbog raznolikosti iskustva i stavova kroz šire razumijevanje problema trebalo doprinositi donošenju kvalitetnijih odluka od društvenog interesa te na društvenoj razini gdje su izložene seksualnom zlostavljanju, gdje država na žene prebacuje obavezu brige i skrbi za najosjetljivije skupine, gdje se ženama uskraćuju reproduktivna, seksualna i prava na besplatnu zdravstvenu skrb, gdje žene nisu zaštićene od nasilja i gdje su žene izložene sustavnoj diskriminaciji.

U smjeru osiguranja socijalne i demografske stabilnosti nužno je ženama zajamčiti radnu i ekonomsku stabilnost, unaprijediti sustav skrbi za djecu te unaprijediti obiteljsku politiku i zakonske okvire o porodiljnom dopustu majki i očeva.

Čini se da svjesno ignoriramo najveću društvenu vrednotu definiranu Ustavom, a najveću odgovornost snose političke stranke koje očito još nisu prepoznale važnost ravnomjerne rodne participacije kao važnog element jačanja demokracije.

Drage žene – borite se za svoj bolji položaj u društvu, više vas je, obrazovanije ste, dopustite da vas se čuje, mijenjajte trendove i mijenjajte društvo. Jer na to imate pravo. Sretan Vam Vaš dan!

--

David Bregovac
Predsjednik Hrvatskih laburista – Stranke rada

Stranica pogodna za ispis Pošaljite link na stranicu Stvori PDF od članka


Ostali članci
21.3.2017 - VARAŽDIN Laburisti, SDP, HNS, HSU i HSS zajedno na lokalne izbore
19.3.2017 - Kompletirana tijela stranke, pred njima je izazovan četverogodišnji mandat
15.3.2017 - Kako je Ivica Todorić od državnog prijatelja #1 postao državni problem #1
13.3.2017 - BREGOVAC - Odstupite ministre Orepiću ili se uhvatite posla!
8.3.2017 - Žene su i dalje sustavno izrabljivane i još uvijek rade u vrlo ponižavajućim uvjetima
7.3.2017 - Stvorena platforma stranaka za dobro društvo (video)
27.2.2017 - Neonacistički skup A-HSP-a održan pod pokroviteljstvom Vlade
26.2.2017 - Za predsjednika Hrvatskih laburista izabran David Bregovac
25.2.2017 - Izabrano novo vodstvo Sisačko - moslavačke podružnice!
21.2.2017 - Apel Laburista za zemlju nulte tolerancije na nasilje

 
Komentari su vlasništvo komentatora. Mi nismo odgovorni za njihov sadržaj.
Hrvatski laburisti - Stranka rada | Ulica baruna Trenka 5, 10000 Zagreb | +385 (0)1 8890-750 | http://laburisti.com | Ulaz za korisnike